Zašto Škole za 21. vek?

Čovečanstvo ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju,a pametne tehnologije doneće niz promena u ekonomiji, tržištu rada i  našim životima. Obrazovanje je put da se deca priprema za izazove novog vremena. Pored klasičnog tehničkog znanja u oblasti informacionih tehnologija na poslovima budućnost 21. veka će se tražiti nova znanja i nove veštine. Uz digitalnu pismenosti za napredak i pojedinca i društva biće neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje u rešavanju problema.

Naš program - Škole za 21. vek - je odgovor na ovaj zahtev.  Podučavajući decu veštinama potrebnim za 21.vek ulažemo u njihovu budućnost a time i u budućnost ekonomija Zapadnog Balkana.

Naš program će pomoći obrazovnim sistemima u regionu  Zapadnog Balkana da, kao u najnaprednijim zemljama sveta, učenicima omoguće usvajanje veština koje će im sutra obezbediti bolje šanse za zapošljavanje i lični napredak. Investiranjem  u učenike sada, ulažemo u njihovu budućnost.

Nedavna istraživanja pokazuju da će većina poslova u budućnosti biti u oblasti brzo rastućeg IT sektora. Na osnovu takvih pokazatelja, naš program u obrazovnom sistemu se fokusira na učenje veština koje poslodavci smatraju poželjnim: kritičko razmišljanje, kreativnost i timski rad u pronalaženju rešenja za svakodnevne probleme. U saradnji sa svim obrazovnim institucijama u regionu, želimo da podržimo unapređenje nastavne prakse u učionicama širom Zapadnog Balkana. Savladavanje novih veština osiguraće mladima  bolje šanse za posao u budućnosti. 

O programu Škole za 21. vek 

Škole za 21. vek je ambiciozni obrazovni program u trajanju od tri godine, kog je osmislio i sprovodi British Council, a financira  vlada Ujedinjnog Kraljevstva, u ukupnom iznosu od 10 miliona funti. Program će omogućiti usvajanje veština kritičkog razmišljanja, rešavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom Zapadnog Balkana. 

Ovaj program sprovodimo u partnerstvu sa nadležnim obrazovnim institucijama u zemljama učesnicama. On će učenicima omogućiti da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored sticanja veština kritičkog razmišljanja i rešavanja problema, deca će steći i praktične veštine programiranja i moći će da usavršavaju svoje veštine kroz povezivanje različitih uređaja. U sklopu programa, svaka škola će dobiti određeni broj Micro:bit uređaja – ručnih računara na kojima deca mogu da programiraju  i koje mogu koristiti za sve školske predmete, kako bi rešavali svakodnevne zadatke. 

Kako program podržava škole?

Program Škole za 21. vek nudi konstantno mentorstvo i dragocene resurse za jačanje sposobnosti direktora škola, nastavnika i kreatora obrazovne politike. 

Sve osnovne škole (učenici uzrasta od 10 do 15 godina) će dobiti micro:bit uređaje (džepne računare) koji će mladim ljudima pomoći da nauče nove digitalne veštine i veštine programiranja na zabavan i interaktivan način. 

Veštine koje će se primarno razvijati kod učenika uzrasta od 10 do 15 godina: 

  • Kritičko razmišljanje i rešavanje problema: samostalno razmišljanje koje dovodi do inovativnih ideja i rešava probleme. Učenici će steći sposobnost da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja  i  da donose efektivne odluke. 
  • Veštine programiranja: nastavnici i deca će se upoznati sa programiranjem  kroz programiranje zasnovano na blokovima, koristeći Micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korišćenju digitanih tehnologija i da razviju osnovne veštine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Deca će takođe imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica u vannastavnim -klubovima programiranja.