Projekat “Media for all“ (Podrška većoj nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu) poziva lokalne i regionalne medije da se prijave za grant. 

Ovaj regionalni Projekat sprovodi na Zapadnom Balkanu konzorcijum koji predvodi Britanski savet u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Fondacijom Thomson i INTRAC (Međunarodnom nevladinom organizacijom “Centar za trening i istraživanje”), a finansira ga vlada Velike Britanije posredstvom Britanske Ambasade u Srbiji.

Projekat objavljuje dva zasebna poziva za dostavljanje prijava za dodelu grantova za: 

  1. Unapređenje poslovanja,
  2. Aktivno izveštavanje građana.

Mediji se mogu prijaviti na jedan ili oba Poziva u zavisnosti od njihovih potreba i kapaciteta da sprovode aktivnosti istovremeno.

Poziv za grantove za unapređenje poslovanja

Poziv za grantove za unapređenje poslovanja ima za cilj da podrži lokalne i regionalne nezavisne medije u Srbiji da se približe finansijskoj održivosti unapređenjem poslovanja i organizacionih kapaciteta. Da bi se prijavili za grant za unapređenje poslovanja, zainteresovani mediji moraju dostaviti svoju poslovnu ideju i indikativni budžet. Uspešni podnosioci dobiće dvomesečnu tehničku pomoć za razvoj poslovne ideje u poslovni plan i budžet. Nakon uspešnog završetka faze tehničke pomoći, odabranim podnosiocima biće dodeljen grant za sprovođenje poslovnog plana. Predloženi iznos granta za realizaciju poslovne ideje mora biti između 10,000 i 25,000 britanskih funti (GBP). Period sprovođenja poslovnog plana ne može biti duži od 12 (dvanaest) meseci. Obrazac prijave i dokumenti za Poziv za unapređenje poslovanja su dostupni za preuzimanje na dnu ove stranice.

Poziv za grantove za aktivno izveštavanje građana

Poziv za grantove za aktivno izveštavanje građana ima za cilj da podrži lokalne i regionalne nezavisne medije u Srbiji da budu više usmereni ka publici jačanjem odnosa između građana i medija, upotrebom softverske aplikacije ’Aktivno izveštavanje građana’. Korisnici grantova dobiće ovu aplikaciju kako bi svojoj publici omogućili da im predlaže teme, dostavlja svedočenja, dokumenta i dokaze, sa ciljem da se građani uključe u produkciju sadržaja i pre njegovog objavljivanja. Korisnici grantova dobiće obuku za korišćenje aplikacije, kao i podršku redakciji i mentorstvo tokom realizacije projekta. Bespovratna sredstva koja se traže po ovom pozivu moraju biti između 7,500 i 15,000 britanskih funti (GBP). Trajanje projekta je ukupno 9 (devet) meseci, uključujući postavljanje aplikacije na web sajtove korisnika grantova i obuku o njenoj primeni. Obrazac prijave i dokumenti za Poziv za aktivno izveštavanje građana su dostupni za preuzimanje na dnu ove stranice.

Kriterijumi za učešće: Samo mediji registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) u Srbiji mogu da se prijave. Medij, odnosno pravno lice vlasnik medija, mora biti registrovan u Srbiji pre 1. januara 2018. godine.

Selekcija: Pored kvaliteta predloga i kapaciteta podnosioca da isti sprovede, postupak selekcije za obe vrste grantova uzeće u obzir dokazanu posvećenost medija da se pridržavaju Zakona i poštuju Etički kodeks novinara Srbije. Odluke Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Komisije za žalbe Saveta za štampu, kao i izvršne sudske presude – posebno po pitanju govora mržnje, diskriminacije, prava maloletnika i manjina, zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti – biće uzete u obzir.

Projekat podstiče medije koji deluju u slabije razvijenim zajednicama i/ili koje su osnovali ili njima upravljaju manje zastupljene grupe (manjine, mladi i drugi) da se prijave.

Važna informacije:

  • Prijave moraju biti popunjene na engleskom jeziku 
  • Rok za dostavljanje prijava za oba poziva je 19. jul 2020. godine u 24.00h
  • Vreme i datum online informativnih sesija biće blagovremeno objavljeni