KONFERENCIJA POVODOM POČETKA IMPLEMENTACIJE PROJEKTA | BUDVA

Osamdeset učesnika iz Velike Britanije i šest zemalja Zapadnog Balkana prisustvovalo je jednodnevnoj konferenciji povodom početka implementacije projekta u Budvi, 19. januara 2018., obeležavajući početak pilot projekta pod nazivom Digitalni gradovi. Među učesnicima je bio veliki broj profesionalaca iz sfere digitalne industrije, predstavnika  gradske vlasti regiona Zapadnog Balkana, hubovi i preduzeća.

Gradovi regiona Zapadnog Balkana su predstavili i razmatrali svoje prioritete i inicijative u cilju razvijanja svojih digitalnih politika i strategija, dok su profesionalci iz digitalne industrije predstavili svoja portfolija, učestvovali u prezentacijama i drugim aktivnostima. Takođe su učestvovali u inicijalnim predavanjima o izgradnji kapaciteta sa UK liderima u ovom polju, kao što su: Džon Nevbigin, generalni direktor Creative England-a, Čarls Armstrong, osnivač Trampery-a i Lazar Džamić, ekspert u oblasti digitalnog marketinga.

UK–WB DISKUSIJA | LONDON

Na konferenciji u Londonu održanoj od 29. do 30. januara 2017. godine delegacija od 17 predstavnika gradova sa Zapadnog Balkana sastala se sa predstavnicima 11 britanskih gradova kako bi se povezali i razmenili svoje iskustvo u razvoju digitalnih industrija.

Učesnici su imali priliku i da posete neke od vodećih javno-privatnih partnerskih inicijativa u Londonu, uključujući Britansku biblioteku, njen poslovni i IP centar, kao i Youtube Space London. Kao deo programa, videli su i iskusili neke od digitalnih inovacija u kreativnim industrijama, uključujući primere proširene i virtuelne realnosti na događaju koji su organizovali predstavnici parlamenta zaduženi za temu četvrte industrijske revolucije i Creative England - a koji je otvorio državni sekretar za digitalne industrije, kulturu, medije i sport.

POSJETA SA CILJEM PROFESIONALNOG RAZVOJA | BRISTOL I MANČESTER

Sedam stručnjaka za digitalnu industriju sa Zapadnog Balkana prisustvovalo je intenzivnoj posjeti Bristolu i Mančesteru, gdje su imali priliku da vide neke od primjera dobre prakse korišćenja zajedničkog radnog prostora, akceleratora, digitalnih biznisa, kao i da učestvuju na konferenciji Be More Manchester o kreativnim industrijama i upoznaju se sa svojim kolegama iz cijele Velike Britanije na ‘’jedan na jedan’’ poslovnim sastancima.

BOOTCAMP | MOKRIN HOUSE

Nakon niza događaja na Zapadnom Balkanu i u Velikoj Britaniji, stručnjaci digitalne industrije iz 46 odabranih habova i kompanija imali su priliku da prisustvuju zajedničkoj obuci. Ovaj intenzivni trodnevni program bavio se razvojnim potrebama učesnika koje su identifikovane tokom procesa prijave, koje su obuhvatale različite teme od preduzetništva u 21. vijeku, upravljanja digitalnim proizvodima, timske kultura do block chain-a i strateškog marketinga za digitalni biznis.

Spoljni linkovi