Kraj marta označio je i završetak tromesečnog projekta Digital Cities. Finalna dvodnevna konferencija održana je u Birmingemu i okupila je stručnjake i profesionalce iz digitalne industrije koji su učestvovali kao predavači i učesnici projekta.

Ovo je projekat koji podržava napredak, bezbednost i stabilnost Velike Britanije i regiona tako što deli i unapređuje politike i strategije gradskih uprava u oblasti digitalne industrije i razvija veštine i kapacitete za saradnju profesionalaca u ovoj oblasti širom Zapadnog Balkana i Velike Britanije.

Tokom tri meseca trajanja projekta učesnici su se međusobno povezali i ostvarili saradnju sa svojim kolegama iz Velike Britanije. Rezultat te saradnje je nekoliko veoma interesantnih softverskih rešenja koja se razvijaju i puno zajedničkih događaja širom regiona na kojima se dele znanja i iskustva.

Lista govornika na finalnoj konferenciji sastojala se od profesora sa nekoliko univeziteta iz Velike Britanije kao što su Birmingham Ormiston Academy i University of the West of England, kao i od profesionalaca iz digitalne industrije, kako bi se čuo njihov pristup i ideje za razvoj digitalne industrije u privatnom i javnom sektoru.

Stavljajući akcenat na otvorenu diskusiju i interaktivnost, prvog dana konferencije održane su prezentacije i panel diskusije na temu razvoja digitalnih strategija za gradove. Program tokom drugog dela dana se sastojao od dve radionice (jedna za preduzetnike i druga za članove gradskih uprava i političare) na kojima su se detaljno obrađivale teme izložene na jutarnjim prezentacijama. Završna panel diskusija bavila se ulogom univerziteta u razvoju kreativnih digitalnih klastera.

Drugi dan finalne konferencije je bio rezervisan za učesnike i prezentaciju njihovih projekata i zaključaka. Od razvoja igara do muzičkog softvera i hakatona, učesnici su pokazali kako zaista neverovatne stvari mogu nastati kada se ambiciozni ljudi udruže i sarađuju!