Irena Polajnar

Tokom svog odrastanja, uživala sam u izazovima i rešavanju problema. Kada smo dobili prvi računar i otac me naučio osnovama programiranja, shvatila sam da je to neverovatan alat koji mogu iskoristiti za znatno brže rešavanje svakodnevnih problema. Nakon završetka srednje škole, odlučila sam da studiram inženjerstvo, u okviru kog sam svoje veštine programiranja dodatno usavršila. Uspevala sam da napravim neverovatne stvari; od programiranja robotske ruke koju bi astronauti mogli koristiti za popravku predmeta u svemiru, do automatizacije sistema koji bi policiji omogućio da zločine rešava prepoznavanjem obrazaca. Za mene, programiranje nije bilo samo pisanje kodova, već sredstvo kojim mogu da utičem na svet oko sebe.  

Danas sam inženjer sistemskog dizajna, mentor i lider, i mogu se pohvaliti da sam imala priliku da radim u različitim IT oblastima, u raznim državama i različitim govornim područjima. Osnovu mog celokupnog dosadašnjeg rada činila je neka vrsta rešavanja problema, a znanje programiranja umnogome je doprinelo da mogu da rešim veće, izazovnije i uzbudljivije probleme; što je danas slučaj i u Nordeusu.  

Ne morate nužno biti programer ili graditi karijeru u IT-u da biste imali koristi od programiranja. Bilo da se radi o inženjerstvu, medicini, pravu, grafičkom dizajnu, igranju igrica, modi ili umetnosti, programiranje je vrsta super moći koja vam omogućava da oblikujete tehnologiju koja je svuda oko nas. Da bismo ove prednosti maksimalno iskoristili, potrebna su nam različita iskustva i ljudi, te je od presudnog značaja da i devojčice i žene imaju svoju ulogu. Neverovatni poduhvati su tek pre nama, a programiranje će nam upravo omogućiti da ih ostvarimo.  

U Nordeusu negujemo raznolikost. Raznolikost porekla, perspektiva, iskustava i mišljenja ljudi. Kao što volimo da kažemo, svi smo pojedinačno neverovatni, ali smo zajedno nezaustavljivi. Posebno smo ponosni na činjenicu da 57% naših novozaposlenih u 2020. godini čine žene, i planiramo da na isti način nastavimo u budućnosti.