Woman placing sticky note on whiteboard

Program Media for All podržava medije na Zapadnom Balkanu u razvoju njihovih poslovnih modela kako bi postali finansijski otporni i kreirali raspon različitih sadržaja u cilju boljeg angažovanja sa građanima na lokalu.

Mentori/ke i treneri/ce iz naše partnerske organizacije, Thomson Foundation, intenzivno su sarađivali sa 55 medija tokom proteklih šest meseci kako bi im pomogli da realizuju svoje poslovne ideje. 

Mediji su sada na polovini realizacije projekta, a već izveštavaju o povećanom angažovanju publike i pozitivnim reakcijama na nove video, podkast i druge servise koje pružaju. Ovde ističemo različite aktivnosti, proizvode i usluge koje su dobitnici naših grantova kreirali u regionu. 

Sa veb-sajtovima za pronalaženje posla, unapređenim veb- stranicama i emisijama koje se emituju na nacionalnom nivou, dobitnici grantova u okviru programa Media for All prijavljuju povećano angažovanje publike i povećanu svest o pričama o kojima izveštavaju i u svojoj lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnom nivou. 

Program Media for All finansira Vlada Velike Britanije, a realizuje British Council zajedno sa svojim partnerima- BIRN, Thomson Foundation i INTRAC.

Albanija

Slavljenje albanske kulture kroz podkaste i video zapise

Onlajn medij, Amfora.al, producira seriju kratkih video zapisa pod nazivom ‘Kultura u minuti’ o drevnoj istoriji i kulturnom nasleđu regiona Drač. Koristeći grant koji su dobili u okviru programa Media for All, planiraju da proizvedu dvadeset epizoda. 

Prve tri epizode bile toliko popularne da je tim Amfora.al bio pozvan da o projektu govori u nekoliko emisija na nacionalnoj televiziji. 

Pored video zapisa, tim producira i podkaste “Glas kulture” u kojima eksperti govore o različitim temama iz oblasti kulture tako da podstaknu diskusiju u javnosti.

Bosna i Hercegovina

Novi veb-sajt Radija Osvit značajno uvećava njihovu publiku

Sve više ljudi pristupa vestima preko društvenih mreža ili mobilnog telefona, tako da je važno da mediji imaju moderne i pristupačne veb- sajtove. U okviru programa Media for All, petnaest medija je bilo u mogućnosti da ažurira ili zameni svoje postojeće veb- stranice i kreira nove, moderne veb- sajtove kroz koje se publika lako kreće.

Tim Radija Osvit je već uočio povećanje publike kroz broj poseta i pratilaca koji konstantno raste otkad su pokrenuli novi veb-sajt. Ovo je prvi korak ka dostizanju njihovog krajnjeg cilja, a to je ostvarivanje prihoda od sadržaja koji proizvode. 

Kosovo

RTV Puls – Eto Nas Kod Vas

Lokalna stanica RTV Puls producirala je pet televizijskih emisija iz pet opština na Kosovu kroz program Media for All. Emisiju "Eto Nas Kod Vas" koja istražuje istoriju, kulturu i nasleđe različitih regiona možete pogledati ovde. Međutim, ono što ove emisije razlikuje je činjenica da ih ova mala stanica emituje uživo koristeći sopstveno reportažno vozilo. 

Snimanje programa na daljinu za RTV Puls omogućeno je podrškom koju su dobili u okviru programa Media for All. Reportažno vozilo RTV Puls opremljeno je neophodnom opremom za snimanje i antenama koje omogućavaju snimanje i emitovanje programa sa terena. Na ovaj način, ovaj lokalni medij bukvalno se približio zajednicama o čijim pričama izveštava u TV programu Eto Nas Kod Vas. Iste zajednice su istovremeno ciljna publika ovog medija.  

U okviru programa Eto Nas Kod Vas se izveštava o različitim lokalnim zajednicama, njihovoj istoriji i trenutnim dešavanjima. Takođe obuhvata i priče o lokalno zastupljenim privrednim granama, poput poljoprivrede, lokalnog turizma, trgovine i na taj način doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju i promociji iste zajednice van njenog matičnog regiona.

Kroz ove emisije, RTV Puls takođe podiže svest o problemima u lokalnoj zajednici, o radu lokalne samouprave i izazovima sa kojima se zajednica svakodnevno suočava. Kroz razgovor sa predstavnicima opštinskih vlasti i njihovo uključivanje u ove emisije, RTV Puls podiže svest opštinskih vlasti o izazovima sa kojima se njihovi građani suočavaju.

Pročitajte celu priču o tome kako je ova mala, porodična stanica razvila svoje poslovanje od izveštavanja o lokalnim pričama do, sada već, izveštavanja o velikim događajima širom regiona koristeći posebno prilagođena reportažna vozila. Otkrijte kako je Nenad Milenković, mladi vlasnik i direktor RTV Puls koji je preuzeo posao od nedavno preminulog oca, razvio ovaj inovativni pristup u članku na Journalift-u

Crna Gora

Boka News: Lokalna rešenja za lokalne probleme grade poverenje i povećavaju publiku

Boka News iz Tivta je jedan od najaktivnijih i najuspešnijih medija koji koriste alat za Aktivno izveštavanje građana (ECR), kao onlajn platforma koja povezuje građane i ovaj medij u cilju razmene ideja, informacija i podataka o lokalnim pitanjima.  

Pod vođstvom i uz mentorstvo Balkanske istraživačke mreže  (BIRN) i uz primenu ECR alata, Boka News je uspela da proizvede osam angažujućih članaka sa rešenjima za lokalne probleme koji su potekli direktno od njihove lokalne publike. Pri istraživanju teme, Boka News bi objavila upitnik ili jednostavno zamolila svoju publiku za odgovor. U proseku, svaki put je učestvovalo 200 građana koji su iznosili sopstvene uvide i pružali korisne informacije na datu temu. 

Obuhvaćene teme bile su od značaja za lokalnu zajednicu- uništavanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa, zaštita životne sredine, pravni problemi u pogledu vlasništva nad priobalnom imovinom (plaže i pristaništa), izrada strategije za razvoj kruzing turizma i restitucija zemljišta na Aerodromu Tivat.

Kao rezultat ove aktivnosti, broj korisnika njihovog veb-sajta povećan je sa 66.049 koliko ih je bilo u novembru 2020. na 95.058 korisnika u avgustu 2021. godine. Trend rasta bio je uočljiv i na društvenim mrežama, budući da su stekli preko 2.500 novih pratilaca na Fejsbuku. 

Severna Makedonija

KumanovoNews: Od lokalnog do regionalnog medija

KumanovoNews je mali onlajn informativni portal koji postaje regionalni medij uz podršku programa Media for All. Oni sada koriste multimedijalne novinarske tehnike, odnosno koriste tekst, slike, zvuk, video klipove i grafiku da ispričaju priče na angažujući način. Priče se sada takođe dele na društvenim mrežama kao i na njihovom veb- sajtu. Povećali su broj čitalaca na dnevnom nivou za 25% u poređenju sa periodom pre intervencije. 

Od marta 2021. godine rade sa mentorima iz Thomson Foundation, nezavisne humanitarne organizacije koja obučava novinare širom sveta za razvoj njihovih poslovnih ideja. KumanovoNews sada ima novi veb-sajt i opremu, angažovali su i dodatne kadrove i imaju mrežu dopisnika iz regiona. Mentori su im takođe pomogli da razviju sadržaj i marketinšku strategiju kako bi proširili obuhvat i doprli do novih publika. 

Medij sada proizvodi multimedijalni sadržaj o značajnim temama i događajima iz severoistočnog regiona Severne Makedonije, Od marta 2021, KumanovoNews je proizvelo oko 1.000 kratkih vesti, 1.060 fotografija, šest multimedijalnih video priča i ilustrovalo šest priča infografikom i grafikom. Neke od ovih priča ponovo su objavljene u nacionalnim medijima. 

Srbija

Tri medija objavljuju mogućnosti za pronalaženja posla na svojim veb- sajtovima

Pored toga što na njihovim veb- sajtovima mogu da čitaju o najnovijim vestima, publike tri onlajn medija na Zapadnom Balkanu sada mogu da i da pretražuju nove prilike za zapošljavanje. 

Dva onlajn portala iz Srbije, Ozon Press iz Čačka i Pressek iz Kragujevca, i Nezavisen Vesnik iz glavnog grada Severne Makedonije, Skoplja, uvode zasebne veb- stranice posvećene tržištu rada. Pored pružanja usluge svojim čitaocima, mediji mogu da ostvare prihod od poslodavaca koji oglašavaju upražnjena radna mesta u svojim kompanijama. Tim Pressek medija već je utvrdio da oko 20.000 tražilaca posla svakog meseca posećuje njihov sajt. 

Veb- sajtovi za traženje posla su u pilot fazi, ali inicijalni rezultati su ohrabrujući i mediji će nastaviti da rade sa svojim mentorom za razvoj poslovanja na daljoj nadogradnji i promociji ove usluge namenjene njihovim čitaocima i potencijalnim oglašivačima.