Shot from above showing two men and two women at a table. One woman is showing the other her phone and the men sit opposite looking on a tablet and a computer.

Program Media for All podržao je učešće trinaest novinara/ki iz regiona Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Oni su se pridružili kolegama iz Rumunije, Turske, Bugarske, Češke Republike, Poljske, Moldavije, Grčke i Hrvatske u sticanju novih istražnih veština i tehnika i radu na stvarnim istražnim prilozima. 

Ove godine BIRN se udružio sa Lighthouse Reports, nagrađivanom neprofitnom organizacijom sa sedištem u Holandiji, koja predvodi složene transnacionalne istrage. Oni kombinuju tradicionalne novinarske metode sa modernim tehnikama poput nauke o podacima i tehnikama istraživanja obaveštajnih podataka iz otvorenih izvora.

Prvi puta ovog leta, učesnici su imali priliku da odaberu jednu od četiri teme kursa: naoružanje, nadzor, poljoprivreda i otpad. Tokom perioda od nedelju dana, radili su u četiri tima koje su predvodili treneri BIRN-a i Lighthouse Reports, koji su istraživali tragove i producirali prekogranične priče.

Svrha Letnje škole nije bila samo podučavanje novih veština već i da se učesnicima pruži šansa da primene svoje znanje kroz izradu priloga o jednoj od tema kursa. Radeći zajedno u timovima, uspostavili su nove mreže, razmenili su veštine i iskustva i proizveli prekogranične istražne priče.

British Council radi u partnerstvu sa Thomson Foundation, BIRN i INTRAC na realizaciji programa Media for All koji finansira Vlada Velike Britanije.

Šta je učesnicima bilo najkorisnije? 

Više o tome šta su učesnici letnje škole u okviru programa Media for All rekli o svojim iskustvima možete pročitati u nastavku:

Ako je moguće, navedite citate i fotografije 

Man with arms crossed

Stefan Besnik B

"Ova obuka je predstavljala veoma dobru mogućnost za zajednički rad na istrazi sa nekoliko novinara/ki iz različitih balkanskih zemalja. Ova obuka nam je takođe omogućila da se međusobno upoznamo i nastavimo saradnju u budućnosti, da zajedno sprovodimo istrage i da jedni drugima pomognemo i što je više moguće olakšamo pristup različitim informacijama."

Portrait of a man

Dalio S

"Meni je bilo jako zanimljivo to što međusobno sarađujemo i stičemo iskustva u primeni različitih istražnih tehnika i njihovoj primeni u kreiranju priča. Važno je da još veći broj novinara/ki iz regiona Balkana učestvuje u programima poput ovog jer će se na taj način unaprediti sveobuhvatna medijska scena, koja nije dobra kao što bi trebalo da bude ukoliko težimo da postanemo prava demokratska društva."

Woman in foreground, river in bakckground

Erisa K

"Stekao sam znanje o prikupljanju i obradi podataka, kako da pronađem odgovarajuće informacije na internetu, kako da koristim karte i satelitske snimke, kao i kako da kategorizujem informacije u struktuirane formate lake za korišćenje...Novinarstvo, ne može ostati izolovano u okviru granica jedne zemlje, radimo ima dosta toga zajedničkog kada je reč o problemima sa kojima se suočavamo i načinima na koje funkcionišu naša društva."

 

Woman writing at desk

Katerina T

"Ovo je moja druga BIRN Letnja škola. Neću lagati ako kažem da je nakon toga moja karijera bila potpuno drugačija. Srećna sam da sam nakon 3 godine opet ovde, u Letnjoj školi BIRN-a. Sedam dana intenzivnog istraživanja, analize i promišljanja o samo jednom pitanju...to je nešto što ne možete da dobijete na svom radnom mestu. Očekujem da ću iskoristiti sve novostečene veštine u svom svakodnevnom radu."

Portrait of woman smiling at camera

Milica D

"Nije prvi put da učestvujem u prekograničnim novinarskim naporima, ali je veliko zadovoljstvo biti dio ovog tima. Prednost ovakvog pristupa je uspostavljanje mreža i novinarskih saradnji koje uklanjaju geografske barijere, što je pravi korak za produbljivanje tema koje se ne zaustavljaju na granici."

 

Head and shoulders portrait of a man

Stefan M

"Ovo je prvi put da sam radio na ovaj način- kroz lični kontakt sa kolegama iz drugih zemalja. Ovo iskustvo mi je posebno zanimljivo jer ovako praktično uspostavljamo novu malu multinacionalnu redakciju koja ima mogućnost da pokrije mnogo širu oblast.na licu mesta možemo da razmenimo prethodna iskustva i veštine koje smo stekli u našim redakcijama. Možda je najvažnije to što veze među novinarima ostaju i - te vezei kontakti koji za nas mogu nešto značiti u budućnosti će ostati."