Our stories, 21st CS

Dve učenice osnovne škole iz malog grada u Srbiji (Lazarevac) toliko su bile inspirisane mikrobit uređajima (džepnim računarima) da su stvorile izum koji bi mogao da pomogne učenicima sa posebnim potrebama kako u učionici tako i kod kuće. Uspele su da smanje školske račune za vodu i podigle su svest cele zajednice o autizmu.

Njihova škola bila je jedna od 135 odabranih za pilot fazu programa a ove dve devojke su od samog početka bile oduševljene mikrobit uređajima. Nakon konsultacija sa svojom nastavnicom, njihov prvi korak bio je da razgovaraju sa direktorom škole kako bi saznali da li postoje neki gorući problemi koje bi mogle da reše koristeći ovaj uređaj.

Njihova osnovna škola otvorena je za decu sa posebnim potrebama, a mnogi od njih imaju autizam. Devojčice su otkrile da dosta drugova i drugarica sa autizmom imaju potreškoće da se sete da ugase česmu za sobom, a što posledično pravi visoke račune za vodu u školi koja se već bori sa troškovima. Koristeći mikrobit uređaje, devojčice su uspele da naprave alarmni sistem koji bi obavestio osoblje da je određena česma otvorena predugo. Mini uređaji uspeli su da ih da nauče veštinama programiranja u službi rešavanja stvarnih životnih problema. Nakon što su videle rezultate, devojke su odlučile da kontaktiraju roditelje svojih prijatelja sa autizmom, kako bi predložili neke nove načine na koje mogu da koriste mikro:bitove kako bi im olakšali svakodnevni život.

Ubrzo nakon toga, uključila se cela škola i organizovala šetnju gradom pod sloganom "I ja postojim". Tokom šetnje, učenici su poklanjali plave origami cvetiće sa porukama ljubavi i prijateljstva prolaznicima. Cilj šetnje bio je da se podigne svest javnosti o autizmu, jer su ljudi sa ovom bolešću među najdiskriminisanijim grupama na svetu.

Škole za 21. vek je ambiciozan trogodišnji obrazovni program od 10 miliona funti, koji je osmišljen i implementiran od strane British Council-a i finansiran od strane vlade Velike Britanije. Program će dodirnuti živote milion dece uzrasta 10-15 godina širom Zapadnog Balkana i pružiti im veštine kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja. Na ovaj način učenicima će se omogućiti da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način i pružiće im se prilika da koriste svoje veštine na mikro:bit uređajima.

"Htele smo da našim projektom pomognemo ne samo učenicima, već i školi i našem celom gradu." - NINA, učesnica programa