Nastavnici ispred projekta vetrenjaca

Da li ste čuli za mesto Donji Bučumet? Verovatno niste, ali sigurni smo da ćete uskoro čuti za njihove talentovane đake jer su na putu da ostvare velike stvari. Ovo malo selo koje ima 200 žitelja u blizini Medveđe, ima osnovnu školu koju pohađa samo 20 đaka. Međutim, čak njih sedmoro učestvuje u radu Sekcije za programiranje i aktivno doprinosi osmišljavanju i razvoju projekata koji mogu pomoći njihovim sugrađanima.

Mašta, želja i upornost krase učenike osnovne škole ,,Partizanski dom”. Iako je odlazak u školu bio otežan usled pandemije korona virusa, oni su zajedno sa svojim nastavnicima uspeli da rade na prototipu vetrenjače koju su fizički izgradili u dvorištu svoje škole. Njihova maketa vetrenjače, ne samo da je funkcionalna već ima i sve prateće elemente kao što su: dvorište, ograda, zasađena trava, staza sa kamenčićima i slično. Ono što je takođe divno, jeste da su likovno predstavljeni do najsitnijih detalja svi elementi vetrenjače. Maketu pokreće mikrobit koji su đaci programirali i s obzirom na veličinu makete sve funkcije su jako atraktivne za posmatrače.

Deca stvaraju projekat

Njihova početna ideja bila je skromna, želeli su da naprave projekat kojim bi se merila brzina vetra. Međutim, vremenom su nadograđivali i nadopunjavali svoju ideju tako da se na kraju projekat razvio i mikrobit se sada koristi u sedam segmenata: u merenju temperature, vlage žita, u funkciji pomoćnog motora, funkciji anemometra, pokretanju servomotora, kao senzor svetlosti i funkciji kompasa. Mnogo važnije od svega, učenici i nastavnici su se u nedostatku sredstava snalazili kako bi njihov projekat bio baš onakav kakav su zamislili tako su recimo koristili generator od brisača starog automobila. Takođe su mehaničku energiju uspeli da pretvore u električnu i uspešno je uskladištili u baterijie.

Projektne aktivnosti su fantastično ukopljenje u nastavni plan i program, povezane su sa realnim problemima koje imaju meštani u tom kraju i realizovane su na izuzetno zanimljiv način. Jako se ponosimo učenicima i svim nastavnicima osnovne škole ,,Partizanski dom”!