Čula sam za projekat Media for All pre dve godine kada je TV Mitrovica postala deo istog. Kada sam saznala koje sve to mogućnosti ovaj projekat nudi, pomislila sam da bi to bila dobra stvar za mene lično kao i za medij u kome radim. Na TV Mitrovica sam koordinatorka programa za Aktivno izveštavanje građana (ECR) i smatram da je ovo jedno od najboljih iskustava koje sam imala tokom nekoliko godina mog rada u medijima.

Pohađala sam veliki broj obuka koje je su organizovane u okviru programa tokom ove dve godine i ovaj segment je za mene predstavljao najveću podršku. Naučila sam dosta i nastavljam da učim i putem onlajn kurseva koji su kroz projekat organizovani. Trudila sam se da ne propustim nijednu priliku niti aktivnost koje su nam bile na raspolaganju u okviru programa jer sam ih smatrala nečim što je veoma dragoceno za moj lični i profesionalni razvoj.

Takođe sam učestvovala i u mentorskom programu. Nikada pre toga nisam čula za ovakvu mogućnost. Za mene je ovo bilo neverovatno iskustvo za koje sam veoma zahvalna programu Media for All. Smatram da je to nešto što je krajnje neophodno; zaista sam mnogo dobila od ovog programa.

Kroz veliki broj obuka kroz koje sam prošla podigla sam nivo sopstvene svesti o rodnim pitanjima, diskriminaciji, lažnim informacijama, značaju proizvodnje multimedijalnog sadržaja, značaju istraživanja i provere činjenica, inkluzivnosti u izveštavanju, etičkim pitanjima, bezbednosti novinara i o još mnogo toga.

Ostvarila sam i puno ličnih koristi; nove mogućnosti su se otvarale, upoznala sam veliki broj eksperata i ekspertkinja, profesionalaca i profesionalki iz različitih oblasti, žena i devojaka iz medija na Kosovu i u regionu, imali smo sastanke, diskusije, razgovarali smo o mogućnostima umrežavanja, počela sam da se uključujem u regionalne saradnje, prekogranične priče, i sve se to dogodilo zahvaljujući programu Media for All.

Kada je reč o mom mediju, smatram da se najveća korist ogleda u obuci zaposlenih, a program Media for All nam je pružio ovu vrstu podrške. Smatram da je ovo velika korist na osnovu činjenice da što su profesionalniji novinari u nekom mediju, to će novinarska produkcija biti bolja, a samim tim će se povećati i poverenje javnosti u sam medij.

Sa druge strane, upotreba ECR alata predstavljala je još jednu prednost u ovom programu koju nisam imala prilike ranije da praktikujem. Na ovaj način, ne samo da smo povećali angažovanje građana u saradnji sa našom televizijom, već smo i unapredili izveštavanje. Građani su počeli više sa nama da dele probleme sa kojima se susreću u zajednicama u kojima žive, bilo da je reč o otpadu, životnoj sredini, privredi ili drugim problemima sa kojima se suočavaju u svojim svakodnevnim životima i za koje su tražili rešenja. ECR je omogućio građanima Mitrovice da postanu deo izveštavanja.

Lično, smatram da je pored obuka, deo ovog programa koji je meni doneo najviše ličnog ispunjenja- mentorstvo. Osećam se srećnom što sam mi je pružena ova prilika.