Mentorstvo je efektna metoda za profesionalni razvoj. Ono podržava razvoj i motivaciju, poboljšava produktivnost i aktivnost, omogućava kontakt među učesnicima, ojačava zajednicu i kolektivni identitet žena, pomaže da se raširi mreža poslovnih kontakata, stvara mogućnosti za saradnju i razmenu ideja, a takođe pomaže da se stekne jače samopouzdanje. 

Pokrenuli smo dvomesečni pilot program mentorstva od februara do aprila 2021, kako bismo osnažili žene u medijima. Petnaest učesnica i šest iskusnih mentorki iz šest zemalja sa Zapadnog Balkana je učestvovalo u programu. Učesnice smo spojili sa mentorkama koje imaju iskustva u medijima. Mentorke su davale savete o izazovima, a takođe su delile svoje znanje, iskustvo i poslovna poznanstva kako bi podržale učesnice. Ovo je bila prilika da učesnice nauče nešto, postave pitanja i sagledaju stvari iz različitih perspektiva. 

Učesnice su se sastajale sa svojim mentorkama dva puta nedeljno kako bi radile na ciljevima ličnog i profesionalnog razvoja. Takođe su učestvovale u radionicama i konsultacijama tokom kojih su razmenjivale iskustva, osvrtale se na proces mentorstva i bolje se upoznavale. 

Upoznajte mentorke  

Sarađivali smo sa novinarkama širom regiona, koje imaju iskustva u različitim medijima, i spojili smo ih sa učesnicama iz drugih zemalja. Na kraju programa smo zamolili mentorke da se osvrnu na svoja iskustva. Sve mentorke su odlučile da učestvuju, jer žele da pomognu mlađim generacijama, ali su priznale da su i one nešto naučile od učesnica programa. 

Valbona Sulče

Valbona Sulče, iz Tirane, je novinarka frilenser, koja se bavi istraživanjem medija i obučavanjem.  Započela je svoju karijeru političkim novinarstvom i kao voditeljka vesti. Do sada je dosta pisala i podučavala o različitim načinima izveštavanja. 

Elira Čanga

Elira Čanga je iskusna albanska novinarka, eskpert za medije, koja takođe drži obuke. Trenutno upravlja projektom “Mediji u fokusu” u Albaniji, koji finansira EU, a radi na ojačavanju javnih medijskih servisa i unapređenju programa za škole novinarstva.

Marina Riđić

Marina Riđić je TV voditeljka, novinarka i stručnjak za komunikacije. Trenutno je deo Aljazeera Balkans, a njen dosadašnji rad se sastoji od preko 3000 TV programa, intervjua, izveštaja uživo, dokumentarnih filmova i fokusa na politiku.

Dušanka Duška Pejović

Dušanka Duška Pejović radi preko 20 godina kao novinarka i trenutno je zaposlena kao urednica – novinarka na RTV Crna Gora. Dugo radi za međunarnodne organizacije kao ekspert, konsultant, istraživač, mentor i analitičar u oblasti medija i komunikacija, ravnopravnosti polova, participativnog pristupa. 

Žaneta Skerlev

Žaneta Skerlev je kolumnistkinja, koja piše nedeljnu kolumnu za novine i online sajtove u Severnoj Makedoniji, sagledava medije na Balkanu, a bila je direktor makedonskog BBC World Service.

Maša Mileusnić

Maša je provela skoro 30 godina na televiziji kao reporterka, voditeljka vesti, urednica, dopisnik i konsultant za medije. Iako nije više aktivna u novinarstvu, kroz svoju ulogu vođe tima grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”, Maša je aktivna u medijima kroz specifične programe i vodiče za novinare koji izveštavaju o nasilju prema ženama i devojčicama. 

Šta su naše mentorke i učesnice rekle o programu 

Korisnica mentorske podrške - Tamara Urošević (SRB)

'Marina je odlična mentorka i pedagoškinja. Odvojila je vreme i posvetila se mom razvoju, mojim idejama i snovima. Isto tako, ona jako dobro čuje ono što joj govorim i veliki je profesionalac! Sada radim (uz Marininu pomoć) na svojoj ideji za TV emisiju! Moram da odem u Sarajevo da se susretnem sa Marinom, eto toliko su mi ovaj program i ona važni. '

Mentorka - Marina Riđić (BIH)

'Tamara je mlađa verzija mene - uvek aktivna, uvek u različitim ulogama - novinarke, feministkinje, aktivistkinje, poslovne žene... Razrađivale smo koncept za njenu TV emisiju, a pažnju smo posvetile sižeu, scenariju, gostima, tizerima, aranžmanu, budžetu, partnerima itd. Predstavila je svoju ideju uredniku na N1 u Hrvatskoj kao probu za pravi prodajni govor timu N1 u Srbiji. On je ocenio njenu ideju kao veoma zanimljivu i rekao je da će je preporučiti kolegama sa N1 u Srbiji. 

Dosta sam naučila o mlađoj generaciji novinarki i aktivistkinja, koristeći svež novi pristup i format Tamarinog veb-sajta za privlačenje "zumera" i milenijalaca. Oduševljena sam što sam imala ovu jedinstvenu mogućnost da učim od svake od vas u okviru ovog programa. Korisnice mentorske podrške su me naterale da se preispitam sa više aspekata, pa sam se trudila da im na najbolji mogući način otvorim neka nova vrata u njihovim životima.'

Korisnica mentorske podrške - Amra Džonlić (BIH)

'Mašino znanje je definitivno nešto što mi je bilo potrebno u životu. Zaista je bilo od velikog značaja za moje ciljeve i dalo mi je više samopouzdanja u vezi sa mojim ličnim i profesionalnim životom. Povećano samopouzdanje omogućilo mi je da postanem koordinatorka izrade našeg komunikacijskog plana za 2021. godinu. Rezultat je bio da sam napisala svoj prvi tekst za OCCRP mrežu.

Takođe sam uspostavila kontake sa ljudima na Balkanu, kao i u BiH, sa kojima mogu da se povežem u budućnosti. Nisam imala predstavu da ove žene postoje, sada znam i zaprepašćena sam njihovim postignućima. '

Mentorka - Maša Mileusnić (SRB)

'Zahvaljujući spoju iz raja, mislim da su moje znanje, iskustvo i veštine bili od koristi Amri. Nisam mogla da zamislim koliko zadovoljstvo i osećaj postignuća će mi doneti ovaj program. Moja očekivanja su prevaziđena. Uspostavila sam veliki broj novih i jako dobrih kontakata i proširila svoju mrežu što mi je lično jako važno budući da radim na mapiranju mreža novinarki na Balkanu i okupljam novinarke za formiranje Balkanske mreže novinarki. Ovaj program mi je pružio neverovatnu priliku da upoznam sjajne novinarke, spremne da učestvuju u budućoj regionalnoj saradnji.'

Korisnica mentorske podrške - Vladimíra Dorčová Valtnerová (SRB)

'Uparivanje sa Žanetom je bilo pun pogodak, jer je sada frilens novinarka i razume "preduzetnički" duh, a to je nešto što je od velikog značaja u mojoj karijeri. Ostvarile smo veliki uspeh - bilo mi je neprijatno da govorim na engleskom jeziku, ali sa Žanetom sam prevazišla ovu prepreku i postala neopterećena kada bih pogrešila u izgovoru ili sastavljanju rečenica - jer sam se osećala sigurno sa svojom mentorkom i nisam se plašila neuspeha pred njom. To je stvar poverenja! Osećam se sigurno u ovoj grupi! A to je najvažnije.'

Mentorka - Žaneta Skerlev (MKD)

'Prijatni i ispunjavajući razgovori sa pametnom i ambicioznom novinarkom i preduzetnicom koja potiče iz jednog malog sela, ali je fantastična žena i pametno, predivno ljudsko biće. Jako mi je drago što sam upoznala malo bolje Vladimiru, profesionalno, a verovatno pomalo i privatno. Veoma sam srećna i ponosna što sam uspela da postanem deo njenog života i pomognem joj da pronađe ideje, načine i samopouzdanje da stvari radi na svoj način.

Tokom projekta, osećala sam se kao da sam ja korisnica mentorske podrške, a ona meni mentorka - najbolji osećaj ikada. Ovo je bilo zaista jedno od najvažnijih, najispunjavajućih i najnagrađujućih iskustava proteklih godina.  Sve mi se dopalo, svakog trenutka. Nije bila obaveza, već zadovoljstvo. Hvala!'