Žiri ocenjuje pobednički projekat

Na drugom po redu takmičenju iz programiranja na mikrobit uređajima pobedu je odneo tim OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Svilajnca. Pobednički projekat zove se „Čist vazuh, zdrav život“. Učenici su uspeli da isprogramiraju i kreiraju dva uređaja putem kojih se meri prisustvo ugljen monoksida, ugljen dioksida i dodatnih čestica u vazduhu. Nađa Jovanović, učenica iz pobedničkog tima, vidno uzbuđena rekla je: „Svi konkurentski projekti bili su jako dobri i zanimljivi. U početku nismo očekivali da ćemo pobediti i baš zato smo se tako puno obradovali pobedi!“ Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Vitkovca osvojila je drugo mesto dok je niška osnovna škola „Stefan Nemanja“ osvojila treće mesto.

Škole su bile pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 15 najboljih timova da svoje radove predstave uživo na takmičenju u Nišu. Tema takmičenja je bila da se pruži odgovor na neki od ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije.

Rebeka Fabrici, zamenica ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji je ovom prilikom rekla: „Danas ste svi vi pobednici. Radili ste timski. Uparili ste maštu sa znanjem i digitalnim veštinama. Prešli ste put koji prelaze svi inovatori – i upotrebili nove veštine da pretvorite svoje ideje u nešto novo i fascinantno. I ono što je podjednako važno –odgovorili ste na neki od problema iz svog okruženja i učinili svoju okolinu malo boljim mestom za život.“

Predavač pokazuje deci programiranje dronova

Tokom takmičenja koje smo održali u prostorijama niškog inovacionog centra Think Innovative, želeli smo da osnovcima približimo kako izgleda i nešto naprednije programiranje. Svi osnovci imali su priliku da sa našim partnerima iz udruženja DigiKlinci probaju da programiranje robota i dronova na radionicama u pauzama od takmičenja. 

Prva dva mesta na takmičenju, osim vrednih nagrada u vidu dodataka za mikrobit, osvojila su i mogućnost da predstavljaju Srbiju na regionalnom takmičenju koje će se održati u toku godine.