British Council učestvovao je na ovogodišnjem festivalu nauke gde je predstavio svoju mikrobit tehnologiju, praktični deo svog programa “Škole za 21. vek” koji British Council sprovodi u školama na zapadnom Balkanu.

U opuštenom i prijateljskom okruženju, kroz kurseve i različite aktivnosti, deca, nastavnici i posetioci iskusili su i isprobali mikrobitove, računare koji rešavaju probleme iz džepa i naučili da tehnologija i programiranje i nisu tako teški kao što se čini.

Tokom četvorodnevnog festivala posetioci su takođe mogli da se igraju sa uređajima koje su nam doneli partneri iz Velike Britanije: Kitronik, koji ima novu kategoriju robotike koja sadrži svu robotiku mikrobita i sve veću listu dodatnih delova – od točkova, do motornih/ servo kontrolnih ploča i buggy, chassis kits and Farnell – jedan od najvećih svetskih distributera elektronskih komponenti.

Deca i nastavnici iz Gimnazije “9. maj” Niš, OŠ “Petar Kralj I” Niš, OŠ “Dragomir Marković” Kruševac, OŠ “Mihajlo Pupin” Beograd predstavili su svoje projekte kreirane posebno za sajam na temu “Otkrivanje” (Reveal) interaktivnim programiranjem klasa i interakcijom među vršnjacima. Naš interaktivni zid koji ruši mitove sa malim prozorima i ladicama, sadržao je pitanja o programiranju i bio je pravi hit za školarce koji su posećivali naš štand i učestvovali u kratkim kursevima.

Jedan od učenika, posetilac festivala nauke, rekao je: "mnogo mi se dopao mikrobit, shvatio sam da programiranje nije teško i jedva čekam da dođe i u moju školu."